Gümrük Müşaviri Nedir? Ne İş Yapar? Gümrük Müşaviri Maaşları Ne Kadar?
Gümrük; kanunlar doğrultusunda ülkeler arası yaşanan ticari geçişinin sağlandığı kapı olarak tanımlandırılabilir. Türkiye’ de gümrük yasalarından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sorumludur. Gümrükleme ile ilgili pek çok tanım ve terim mevcut… İstanbul gümrük müşaviri, müşavirlik gibi konularda araştırmalar yapılarak gereken bilgileri sitemizden edinebilirsiniz.
Gümrük müşavirliği, değeri tam anlaşılamayan mesleklerden bir tanesidir. Türkiye’de iş olanakları son derece fazla olan bir meslek grubudur. Özellikle son yıllarda bu mesleğe olan ilgi artmıştır. Elbette, bu mesleğe olan ilginin artmasında gümrük müşavirliğinin elde ettiği gelir de etkilemektedir. Zira mesleğin maaşları tatmin edici olmakla birlikte kazanılan hakları da söz konusudur. Bu mesleği yapmak isteyen insanların öncelikle bu meslek grubu ile ilgili kapsamlı bilgi edinmeleri gerekir.
Zira bu meslekle ilgili bilinmesi gereken pek çok husus bulunur. Aynı zamanda; bu mesleğe sahip olunması içinde sağlam bir çalışma düzeni oluşturulmalıdır. Sıkı bir çalışma ve çaba ile bu meslek edinilebilir. Yukarıda da bahsedildiği gibi çalışma alanları ve iş olanakları oldukça geniştir.
Gümrük Müşavirliği Ne Demek?
Eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmasına ilişkin olan gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla takip eden, işlemleri sonuçlandıran ve kendilerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca gümrük müşavirliği izin belgesi verilen serbest meslek sahiplerine gümrük müşaviri adı verilmektedir. Daha açıklayıcı ve özet olarak ifade edilirse; Gümrük Kanunu’nda işaret edilen gümrük beyanlarını dolaylı temsilci sıfatı ile yapmaya yetkili kimselerdir.
Belirlenen yasalar çerçevesinde müşavirler, ülkeler arası ticaret faaliyetlerinin gerçekleşmesine destek olurlar. Süreci hızlandırırlar. Sürecin hızlanması ticari faaliyetlerin de hızlanmasını sağlamasının yanı sıra bu faaliyetlerin etkin bir şekilde gerçekleşmesini de sağlamaktadır. Bu da zamandan kazanmanın yanı sıra tüm gümrük işlerinin sorunsuzca ilerlemesi anlamına gelir. İnsanlar için bu önemli bir hizmettir. Kadıköy gümrük müşaviri olarak tüm bu sorumlulukları yerine getirerek hizmet verir.
Gümrük Müşaviri Ne İş Yapar?
Gümrük müşavirinin verdikleri hizmeti geniş bir yelpaze de ele almak gerekir. Zira bu meslek grubunun üstlendiği görevler epey fazladır.
- Gümrük beyannamesi tanzimini gerçekleştirir.
- Kontrol Belgelerinin çıkarılması işlemlerini sürdürür.
- İ.İ.B, yatırım teşvik belgesini çıkartır.
- Teminat mektubunun çözümünü diğer bir deyişle analizini yapar.
- Ordino alımını gerçekleştirir.
- Maliyet Hesaplamasını ve Kontrol Belgesi çıkarılması işlemlerini yapar.
- T.İ.P tespitini gerçekleştirir.
- Gümrük beyannamelerinin kapatılışını gerçekleştirir.
- Transit Ticaret işlemlerini yapar.
- Serbest Bölge işlemlerini, hibe kontrollerini ve posta gümrük işlemlerini gerçekleştirir.
- İhracatçı Birlikleri Tasdikini yapar.
- Evrak teslimatını gerçekleştirir.
Gümrük Müşaviri Nasıl Olunur?
Gümrük müşavir yardımcısı olabilmek için; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
Ceza ya da disiplin soruşturması sonucu memuriyetten çıkarılmış olmamak,
Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
Staj amacı ile bir gümrük müşavirinin yanında bir yıl çalışmış olmak,
Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis ya da 5 yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, rüşvet, hırsızlık, ihtilas, sahtecilik, dolanlı iflas, inancı kötüye kullanma, yalan yere şehadet, devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar, alım satımlara fesat karıştırma, suç tasnii ya da vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak.
Gümrük müşaviri olabilmek için Hukuk, Maliye, İktisat, İşletme, Muhasebe, Kamu Yöntemi, Bankacılık, Siyasal Bilgiler ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden ( 4 yıllık ) mezun olunması gerekir. Farklı bir bölümden lisans mezunu olunduğunda yukarıda sayılan bölümlerden yüksek lisans yapılmış olması gerekir. Bununla beraber, ön lisans (2 yıllık ) eğitimi veren Gümrük, Dış Ticaret ve Avrupa Topluluğu konularında uzmanlık programı olan meslek yüksekokullarından mezun olunması gerekir.
Gümrük Müşavirliği Yardımcılığı sınavında başarılı olan kişiler Gümrük Müşavir Yardımcısı İzin Belgeleri ile 2 yıl süresince bir Gümrük Müşavirinin yanında çalışmak zorundadır. İki yıllık zorunlu staj dönemi tamamlandıktan sonra gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olunması durumunda Gümrük Müşaviri İzin Belgesi sahibi olunması için hak kazanılır.
Gümrük Müşavirliği Sınavı, iki basamaklı olarak gerçekleşmektedir. İlk basamakta gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin ticari, iktisadi ve mali konuları kapsayan yazılı sınav uygulanır. Bu yazılı sınavda başarılı olunması gerekir. İkinci basamak ise gümrük tarifesi, gümrük işlemlerine dair uygulama konuları ve genel kültür konularını da içeren sözlü mülakat şeklinde gerçekleştirilir. Sözlü mülakatın da başarılı bir şekilde geçilmesi gereklidir.
Staj sonrasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açılan sınava girilmesi gerekir. Bu sınavda en az 60 puan alan kişiler B karnesi almaya hak kazanırlar. Böylece gümrük müşavir yardımcısı olurlar. B karneli gümrük müşavirleri 2 sene süresince bu görevi sürdürürler. Daha sonra yine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açılacak olan sınava katılmak gereklidir. Bu sınavdan en az 70 puan alınması gerekir. Bu puan alındığı zaman A karnesi almaya hak kazanılır. Bu karne ile gümrük müşaviri sıfatı ile çalışmaya devam edilebilir.
Gümrük müşavirliği yardımcılığı ve gümrük müşavirliği sınavı her yıl yapılmamaktadır. Bu nedenle, stajını tamamlamış olan kişiler sınav tarihini beklemek zorundadır. Bunun yanı sıra; tüm başvuru şartlarını taşıyan kişiler bu sınavlara en fazla 3 kez girebilirler. 3 kereden fazla sınavlara giriş hakkı bulunmamaktadır.
Gümrük Müşaviri Maaşı Ne Kadar?
Gümrük müşaviri maaşı 2019 yılında önemli bir artış yaşadı. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de son yıllarda mesleğe olan ilginin oldukça fazla olması. Gümrük müşavirleri, aylık olarak 6 Bin TL ile 10 Bin TL arasında bir maaş almaktadır.
Gümrük Müşaviri Olmak Zor mu?
Gümrük müşavirliği için öncelikle aranan şartların var olması gerekir. Bununla beraber; sınav ve mülakatlarda başarılı olunması gerekir. Bu başarının sağlanabilmesi için de çok çalışılması gerekmektedir. Gümrük müşaviri olmak kadar bu görevi sürdürmek için de özel bir emek ve çaba gerektiği unutulmamalıdır.
Gümrük Müşavirliği Staj
Gümrük müşavirliği yapabilmek için verilmesi gereken ilk ve en önemli sınav stajdır. Staj; bir mesleği edinmek için uygulamalı öğrenme dönemidir. Kişi, staj dönemi süresince mesleğe ilişkin tüm detayları uygulamalı olarak öğrenir, benimser. Bu süreç kişinin mesleğe başlamadan önce deneyim ve tecrübe edinmesi olarak da ifade edilebilir. Bu nedenle; önemli bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Kişi, staj dönemini en verimli şekilde ve öğrenmeye açık bir şekilde tamamlamalıdır. Staj dönemini başarılı geçiremeyenler için her zaman sorunlar söz konusudur.
Kişiler, mesleğe fiilen başlamadan önce stajyerlik sürelerini tamamlarlar. Gümrük müşaviri olmak isteyenlerin toplam 3 yıl, gümrük müşavir yardımcısı olmak isteyenlerin ise 1 yıl staj yapmaları gerekmektedir. 2013 yılı öncesinde süreler daha uzun olarak belirlenmiştir. 2013 yılı itibari ile zorunlu staj süreleri bir yıla düşürülmüştür. Elbette, bu durum bu mesleği edinmek isteyenler için avantajlı bir durum olmuştur.
Bir yıllık staj döneminin bitiminde gümrük müşavir yardımcısı olabilmek için gümrük müşavir yardımcılığı sınavına girilmesi gerekir. Eğer girilen sınavda başarı elde edilemezse staj durumu devam eder.
Gümrük Müşavir Yardımcıları Ne Kadar Maaş Alır?
Gümrük müşavir yardımcıları 3500 TL ile 6 Bin TL arasında maaş almaktadırlar.
Gümrük Komisyonculuğu Ne Demektir?
Genel bir tanım ile belli bir ücret karşılığında başkalarının malının ya da eşyasının gümrük işlerini yürütmektir.
YGM Ne Demek?
YGM; Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri anlamına gelmektedir.
Gümrük Beyannamesi Ne Demek?
İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurulup ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulmakta olan belgedir.
- Gümrük beyannamesi doğrudan mal sahipleri ile kanuni mümessilleri ya da vekilleri tarafından düzenlenmektedir.
- Gümrük beyannamelerinin tescili, gümrüklerde tutulan deftere usulü uygun kayıt olunmak, üzerine kayıt sıra numarası, tarih ve resmi mühür konulması ile tamamlanır.
- Günlük beyannamelerinin tescili için ibrazından sonra beyan edilen eşyanın cins, nevi, nitelik ve birim fiyatı bakımından herhangi bir düzeltme yapılamaz.
- Gümrük beyannameleri üzerinde hiçbir şekilde silinti ya da kazıntı yapılamaz.
- Gümrük idarelerince tescil edilen gümrük beyannamelerinin iptal edilmesi durumunda bu husus işlemi yapan gümrük idaresince onayı- kaydı veren ihracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine ve Türkiye İstatistik Kurumuna bildirilir.
- Beyannamenin bağlayıcı olması neden ile beyanname başkasına devredilemez. Eşyanın başkalarına satılması beyan sahipleri yükümlülüklerinden kurtarmaz.
- Her beyanname formu, bir kalem eşya için kullanılır.
- Tek Tip Gümrük Beyannameleri 8 nüsha düzenlenir.
Gümrükte Çalışanlar Ne Kadar Maaş Alır?
Yapılan son düzenlemeler ışığı altında gümrükte çalışan memurların aldıkları maaşlar şöyledir;
Gümrük Muayene Memuru; 3800 TL
Gümrük Muhafaza Memuru; 3500 TL
Gümrük Merkez Memuru; 2400 TL
Gümrük Taşra Memuru; 3600 TL
Gümrük Raportör; 2600 TL
Gümrük İl Ticaret Memuru; 2300 TL
Gümrük Ambar ve Döner Sermaye Memuru; 2400 TL
Gümrük Denetmen Yardımcısı; 3300 TL
Gümrük Uzman Yardımcısı; 4150 TL
Gümrük Müfettiş Yardımcısı; 4150 TL maaş almaktadır.
Gümrük Müsteşarlığı Ne Demek?
Gümrük müsteşarlığı; kaçakçılıkla etkili bir biçimde mücadele etmek, uluslararası ticaretin kolaylaştırılması, vergilerin tahsil edilmesi ve dış ticaret kayıtlarının tutulması gibi görevleri yürüten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı resmi bir kurumdur. Gümrük ve gümrük muhafaza hizmetlerini düzenlemek ve yürütmek görevlerini üstlenir. Gümrük politikasının hazırlanmasında yardımcı olmak ve gümrük politikasını hazırlamak da görevleri arasındadır.
- Gümrük kontrolüne tabi kişi eşya ve araçların muayene ve kontrolünü yapmak, bu işlemlerin süratli yapılmasını sağlayacak tedbirler almak,
- Gümrükler ile ilgili istatistiki bilgileri toplayıp değerlendirmek,
- Kara hudutlarındaki gümrük kapıları ile pasavan kapılarında, gümrük teşkilatı bulunan hava ve deniz limanlarında ve serbest bölge ve çeşitli antrepo ve iç gümrük bölgelerinde gümrük muhafaza görevleri ile kaçakçılığın men, takip ve tahkik görevlerini yerine getirmek,
- Diğer yer ve sahalarda da gerektiğinde ilgili kuruluşlar ile işbirliği yapıp kaçakçılığı men, takip ve tahkik etmek,
- Çeşitli kanunlar ile Müsteşarlığa verilen görevleri yapmak,
- Bu görevleri yerine getirecek meslek memurlarını yetiştirmek ve konudaki düzenlemeleri gerçekleştirmek,
- Milletlerarası kuruluşların Müsteşarlık hizmetlerine ilişkin çalışmalarını takip etmek, bu konularda görüş oluşturmak, yurtdışı ve yurt içi faaliyetleri yürütmek,
- Sayılan görevlerin uygulanmasını takip etmek, incelemek, değerlendirmek ve denetimini gerçekleştirmek.
Gümrük Müşaviri Arayan Firmalar Nelere Dikkat Eder?
Gümrük müşavirliği için aranan şartların varlığına dikkat ederler. Firmalara göre aranan bazı özellikler değişiklik gösterebilir. Bu konu ile ilgili detaylı bir araştırma yapılması gereklidir.